Myyrmäestä taiteen, kulttuurin ja liikunnan keskus

20.03.2021

Vantaalla uuden yleiskaavan tarkoituksena on ollut keksiä mihin Vantaalle asutetaan ne yli 100.000 uutta asukasta, jotka tänne muuttavat vuoteen 2050 mennessä. Keskeinen idea on tiivistää nykyisiä asuinalueita nostamalla keskusten rakennusten korkeutta ja tiivistämällä pientaloalueita. Myyrmäen osalta tämä tarkoittaa yli 10-kerroksisten rakennusten rakentamista nykyisen Paalutorin päälle. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin suunnitelmissa jäänyt se, mistä näille uusille asukkaille löytyy työtä. Uudet asunnot halutaan rakentaa juna-asemien läheisyyteen sillä oletukselle, että Vantaalta tullaan käymään töissä Helsingissä. Tämä ei ole Vantaan kannalta järkevä suunta. Toteutuessaan tämä johtaisi vantaalaisten asuinalueiden, kuten Myyrmäen muuttumista nukkumalähiöksi. Ja samaa kehitystä on havaittavissa myös Pähkinärinteen osalta.

Kaavarunkoa esiteltäessä huomiota oltiin viemässä oikeista ongelmista ratikkaan ja Espooseen Vantaan asioiden sijasta. Sen sijaan, että oikeasti oltaisiin huolissaan Länsi-Vantaan ja Myyrmäen alueen työpaikoista. Ainoa työpaikkoja tuova idea oli innovaatiokuja, joka kulkisi Rajatorpantietä Myyrmäen kautta Kaivokselaan. Kuitenkaan mitään ideaa siitä, millaisia työpaikkoja tällä kujalla olisi, ei ollut. Kerron seuraavassa oman työpaikkoja lisäävän idean.

Myyrmäen alueesta tulisi luoda taiteen, kulttuurin ja liikunnan keskus. Tähän on jo nyt olemassa hyvät edellytykset, sillä alueella on liikuntapaikkoja, urheilupuisto ja uimahalli. Vantaan taidemuseo Artsi ja kirjasto löytyvät jo Myyrmäki -talosta ja purku-uhan alla olevassa Isomyyrin kauppakeskuksessa on Myyrinki lukuisine järjestö- ja taidetoimijoineen. Miksi tuhoaisimme nämä ja ajaisimme taiteen, kulttuurin ja liikunnan ulos yönselkään. Sen sijaan voisimme innovoida jotain uutta. Yritystoiminnan kannalta Myyrmäki ei ole ihanteellinen, kuten yrityksille kohdennetusta tutkimuksesta olemme voineet kuulla. Tätä korttia ei kuitenkaan pidä pelata pois vaan kaavoittaa alueelle edullisia yritystiloja nuorille ja etnisille yrittäjille. Itse näkisin Myyrmäen myös e-urheilun keskuksena nykyaikaisine harjoittelu- ja kilpailutiloineen.

Ei anneta Myyrmäen nukahtaa vaan herätetään siitä koko Suomen virkein kaupunkikeskus!