Neuvolat takaisin

31.03.2021

Valmistuin terveydenhoitajaksi 2004. Silloin neuvola oli erittäin haluttu työpaikka terveydenhoitajien keskuudessa. Tämän jälkeen kaikessa on säästetty ja työnkuva on muuttunut oleellisesti perheiden tukemisesta ja lasten kasvun ja kehityksen seurannasta.Jo 2006 Vantaalla vähennettiin eri ikäryhmätarkastuksia ja mm. 10kk tarkastus jätettiin pois "tarpeettomana".

Luenkin hyvin huolestuneena tätä uutista, jossa kerrotaan sekä uusista ikäryhmätarkastusten poistoista että ongelmista saada palkattua terveydenhoitajia neuvolaan. Tämä yhdessä aiemmin tehtyjen neuvoloiden lakkautuspäätösten kanssa tulee käytännössä romuttamaan neuvolaverkoston Vantaalla.

Nyt säästetään väärässä paikassa! Neuvolatarkastuksen yksi tärkeä tehtävä on löytää ne lapset, jotka tarvitsevat jotain tukea kasvuun ja kehitykseen. Mikäli näitä lapsia ei löydetä, tarkoittaa se ongelmien korjaamista myöhemmässä vaiheessa usein paljon kalliimmalla tai huonoimmassa tapauksessa laspelle jää tästä pysyvä haitta.

Tätä ei voida hyväksyä! Vantaalla tulee tehdä täyskäännös ja leikkausten sijaan vahvistaa ennaltaehkäisevää toimintaa ja palauttaa kattava neuvolaverkosto sekä erityisesti nostaa neuvolassa tehtävä terveydenhoitajan työ takaisin arvostukseen!