Suomen paras kaupunki 2024

15.02.2021

Tavoitteena Suomen paras kaupunki 2024

Vantaalla on lähtökohtaisesti erinomaiset edellytykset olla Suomen paras kaupunki vuonna 2024. Tällä hetkellä tilanne ei ole kovinkaan mairitteleva. Vuonna 2020 tehdyssä kyselyssä Vantaa ei päässyt edes listoille. Top-5 oli Tampere, Jyväskylä, Turku, Porvoo, Kuopio. Helsinki oli kuudes ja Espoo kymmenes.

Mitä Vantaalla tulisi sitten tehdä paremmin? Ensimmäiseksi vantaalaisten tulisi tuntea olevansa kotikunnastaan ylpeitä vantaalaisia. Tähän liittyy olennaisesti myös se millaisen kuvan Vantaan kaupunki itse antaa ulospäin vaikkapa työnantajana. Kunta-10 tutkimuksen tulokset hoitoalan henkilöstön sairauslomien määrän osalta ei mairittelevaa kuvaa tilanteesta anna. Tärkeimmät muuttoon vaikuttavat syyt, jos nyt olisi vaihtamassa asuinpaikkakuntaa, ovat hyvät palvelut, sijainti, työpaikka, viihtyisä asuinympäristö ja asuntojen hinnat. Miten nämä mielestäsi toteutuvat Vantaalla?

Hyvät palvelut, siis kunnalliset palvelut. Kouluissa ja päiväkodeissa sisäilmaongelmia, neuvolat lakkautetaan, lähipalvelut viedään pois. Voisimmeko saada jotain takaisin tai jotain lisää? Pelkkä joukkoliikenne ei palveluna kuntalaisille riitä.

Sijainti. Tässä ei ole moitittavaa. Voiko suomalainen kaupunki parempaa sijaintia itselleen toivoa? Suuri kansainvälinen lentokenttä, naapurina valtakunnan pääkaupunki. On luontoa ja kaupunkikeskustaa.

Työpaikka. Onko Vantaalla töitä? Korona on kurjistanut tilannetta entisestään, mutta kyllähän Vantaalla työtä riittää ja lisää tehdään oikeilla päätöksillä. Vantaalla on uskallettava yrittää ja tehdä työtä. Mielikuva onkin sitten toinen juttu. Tähän voimme kuitenkin vaikuttaa kaikki yhdessä vaatimalla parempaa.

Viihtyisä asuinympäristö. Tämä tehdään yhdessä. Oli sitten kyse omasta tai naapurin pihasta tai vaikka tupakoivasta alakerran asukkaasta. Kääritään hihat ja tehdään yhdessä työtä viihtyisän asuinympäristön eteen tai ei ainakaan tieten tahtoen pilata sitä.

Asuntojen hinnat. Vantaan kaavoitus- ja rakennuspolitiikka on ollut kuralla. Nuorilla ei ole varaa ostaa omaa asuntoa vaan asunnot menevät sijoittajille, jotka vuokraavat ne sitten asumistuen varassa kiikuttaville pienituloisille. Voiko tämä mennä näin?

Matka on alkanut, lähde mukaan. Tavoitteena Suomen paras kaupunki 2024 - Vantaa.